A gastronomía romanesa é unha cuestión existencial. Hai moitos ditos, escribimos algúns:
Nós comemos para vivir?
Ou vivimos para comer?
Srut mana, pero pentru
c-i Bun gusto Foster,
i buctreasa Frumos.
Srut mana, pero pentru
c-i Bun gusto Foster,
i buctreasa Frumos.
Grazas polo xantar
era bo e sabroso
é a cociñeira era moi agradable.
Ou máis filosófica: I-ie Mulumescu Doamne
c-I mâncat meu ying e escuma.
Grazas o meu Señor
era bo e sabroso
é a cociñeira era moi agradable.
Ou máis filosófica: I-ie Mulumescu Doamne
c-I mâncat meu ying e escuma.
Grazas o meu Señor
por comer e por seguir tendo fame
A carne de porco foi a carne máis apreciada na cociña romanesa. Hai ditos coma
Petele cel mai bun, tot porcul rmâne
Que quere dicir:
O mellor peixe é sempre o porco, pero non obstante a carne de vaca é tamén consumida, tampouco se rexeita o cordeiro nin o peixe.
As receitas prepáranse segundo a estación do ano ou dos eventos sociais. Na cociña do Nadal adóitanse servir pratos que conteñen carne de porco como poden ser:
o cârnai (un tipo de salchichas)
o piftie (un tipo de estufado servido xunto con viño )
E dende logo o tradicional cozonac (pan doce con noces)
Na gastronomía de Semana Santa.
o cordeiro (un dos pratos principais, adóitase facer asado)
o drob (unha mestura cociñada de intestinos, carne e vexetais frescos)
E por último os produtos máis abundantes en orde de máis a menos son:
Uvas
Coles
Tomates
Catalupos e outros melóns.
Mazás.
Cirolas.
Ovos de galiña.
Carne de cocho.
Leite de ovella.
Pementos frescos.
Carne de vaca.
Carne de polo.
Carne de ovella.
Pimentón, pimenta gorda.
Ningún comentario:
Publicar un comentario