15 de feb. de 2012

Gastronomía de Romanía (alumnado) Miriam , Ivan

 A cociña romanesa ten pratos e tradicións diversas, tamén ten cousas de países veciños, como da cociña  alemá, a  cociña serbia ou a  cociña húngara.

 A gastronomía romanesa é unha cuestión existencial. Hai moitos ditos, escribimos algúns:

Nós comemos para vivir?
Ou vivimos para comer?

  
Srut mana, pero pentru
  c-i Bun gusto Foster,
  i buctreasa Frumos.

 
 Grazas polo xantar
  era bo e sabroso
  é a cociñeira  era moi agradable.

  Ou máis filosófica:
  I-ie Mulumescu Doamne
  c-mâncat meu ying e escuma.


Grazas o meu Señor
por comer e por seguir tendo fame

A carne de porco foi a carne máis apreciada na cociña romanesa. Hai ditos coma
Petele cel mai bun, tot porcul rmâne
 Que quere dicir:
O mellor peixe é sempre o porco, pero non obstante a carne de vaca é tamén consumida, tampouco se rexeita o cordeiro nin o peixe.

As receitas prepáranse segundo a estación do ano ou dos eventos sociais. Na cociña do Nadal adóitanse servir pratos que conteñen carne de porco como poden ser:


o cârnai (un tipo de salchichas)









o piftie (un tipo de estufado servido xunto con viño )












E dende logo o tradicional cozonac (pan doce con noces)










Na gastronomía de Semana Santa.
o cordeiro (un dos pratos principais, adóitase facer asado)









o drob (unha mestura cociñada de intestinos, carne e vexetais frescos)











E por último os produtos máis  abundantes en orde de máis a menos son:

Uvas
Coles
Tomates
Catalupos e outros melóns.
Mazás.
Cirolas.
Ovos de galiña.
Carne de cocho.
Leite de ovella.
Pementos frescos.
Carne de vaca.
Carne de polo.
Carne de ovella.
Pimentón, pimenta gorda.



Ningún comentario:

Publicar un comentario